Inspireret af bogen 100 Historier fra Frederiksberg af Nikolaj Bøgh, planlagde jeg en løbetur, hvor jeg kom forbi nogle af de steder, som han omtaler i sin bog. Normalt lunter jeg ned til Damhussøen, men her løber jeg den anden vej, hen til K.B. Hallen, ned ad Peter Bangs Vej, rundt om Lindevangsparken og tilbage ad Finsensvej. Turen er på ca. 3 km.
Lige udenfor Herman Bangs Have, A.D. Jørgensens Vej 19-85, ligger Den Sønderjyske By. De rosafarvede bygninger blev opført fra 1921 til 1923 og blev tegnet af Frederiksbergs chefarkitekt A.S.K. Lauritzen og arkitekten K.T. Seest. Stilen er inspireret af “bedre byggeskik”. Væk med pynt og udsmykning, der skal i stedet være enkle linjer og godt håndværk. I 1930 overdrog kommunen bygningerne til Frederiksberg Boligfond, der nu har forsøgt at sælge de 440 boliger videre. Det gav en del kritik, da det amerikanske investeringsselskab Blackstone var den potentielle køber, og det endte med at de trak deres bud tilbage. Boligfonden er dog stadig på udkig efter nogen, der kan overtage ejerskabet.
Så står jeg overfor K.B. Hallen. Kjøbenhavns Boldklub købte arealet i 1924, og fire år senere blev hallen bygget. Fodbold og tennis ligger i klubbens DNA , men der er også kongresser og musikarrangementer. Winston Churchill talte her i 1950. The Beatles gav koncert her den 4. juni 1964, deres eneste i Danmark. I september 2011 brændte den gamle hal ned, og først syv år senere var den igen klar til brug med en flot ny facade med indbygget lysspil.
Nu til venstre ned ad Peter Bangs Vej. Her på højre hånd kommer Slagter Lund, etableret på Peter Bangs Vej 123 i 1952. Forretningen er et af de faste samtaleemner ved mangt et middagsbord på Frederiksberg. Ved juletid er der lange køer på gaden, der venter på at afhente juleanden, og der serveres pølser og portvin til julemusik spillet af et frysende gæstende hornorkester.
Videre forbi Flintholm Kirke og Peter Bangs Vej Station. Langs vejen kan man se de gamle sporvognsstoppesteder, der i dag fungerer som plakatsøjler. Det er også A.S.K. Lauritzen der har tegnet dem og sørget for, at de blev sat op.
Under broen ved Peter Bangs Vej station ligger Ricco’s Kaffebar, der serverer glimrende kaffe. I øjeblikket sker det gennem vinduet pga. COVID-19. Så kommer der to forskellige osteforretninger: Den første, med det franske navn GRAND fromage, ser ud til at have en permanent udstilling af meget gamle oste. Den anden, der simpelthen hedder Osteforretningen, er der lidt mere gang i. Overfor Osteforretningen er opgangen til Peter Bangs Vej 74, arnestedet for det uhyggelige dobbeltmord d. 20. februar, 1948 på kontorchef Vilhelm Jacobsen og hustruen Inger Margrethe. Mordene er stadig uopklaret.
Lindevang Kirke, færdigbygget i 1930, lå også dengang overfor opgang 74. Foran kirken er der en græsplæne med et underjordisk beskyttelsesrum i beton, der i dag fungerer som øvelokale for rytmisk musik. Indvendigt ligner kirken et stort træskib lagt op på land med bunden i vejret. Det maritime look forstærkes af de runde koøjevinduer og en tro kopi af Tordenskjolds admiralskib Laaland, der hænger fra loftet. I stedet for kirkebænke er der lænestole, der knirker når man bevæger sig, ligesom træværk, der giver sig lidt, som når et skib vugger ved kajen.
Men vi er ude at løbe, så vi fortsætter ned mod Lindevangsparken. Forbi den gamle sporvognsremise, hvor der i dag er en flot plads med vandinstallation, over krydset ved Dalgas Boulevard og til venstre hen til parken.
Lindevangsparken har haft et skummelt ry. Bag dække af hække har hashhandlen floreret. Det har kommunen haft blik for, og nu er der ryddet op. Hækken er blevet friseret, og der er skøjteløb om vinteren og soppebad om sommeren. Der er en bemandet legeplads for børnene med skaterredskaber, klatreredskaber, karruseller, spil og andet. Der er glade hunde og glade hundeluftere, smukke blomster og træer.
Vi følger yderstien og kommer ud ved Finsensvej. På hjørnet af Finsensvej og Dalgas Boulevard ligger Bodenhoffs Bageri. Der er altid kø søndag morgen, og de gør sig med både lækre tebirkes og mere solide Kajkager. God kvalitet og rimelige priser.
Videre op ad Finsensvej på venstre hånd ligger Sejers Holistiske Klinik. Her er der mulighed for forskellige alternative behandlinger, fra bindevævsmassage til healing. Lotte Sejer er et sødt menneske og hendes behandlinger er fantastiske.
Lidt længere op ad vejen på højre hånd ligger der en imponerende bygning, Frederiksbergs gamle elektricitetsværk: Finsensværket, bygget i 1895. Der er to smukke lanterner på hver sin side af porten, der minder om lanternerne fra et fyrskib. Bagved den brede, aflåste port ligger en kæmpe blå kabeltromle. Ved siden af elektricitetsværket lå gasværket, hvor de to store gasbeholdere blev revet ned lige efter årtusindskiftet. Hvis man undrer sig over vejnavnene i nærheden, Folkets Allé, Frihedsvej, Lighedsvej og Broderskabsvej, så skyldes de at boligerne i den såkaldte “hvide by” blev bygget af Frederiksberg Arbejderes Byggeforening til gasværksarbejderne. Nu går husene til priser på mellem 9 og 10 millioner kroner.
Det nyrenoverede Gule Villa på Dirch Passers plads var funktionærbolig for gasværket, og huser nu OK pensionistklubben. Bagved ligger bygningen KU.BE med kulturtilbud til Frederiksbergborgere.
Oppe før broen over den gamle godsbane drejer vi nu til venstre forbi Falkonérgårdens Gymnasium. Gymnasiet er over 100 år gammelt, og har ligget på Sønderjyllands Allé siden 1955. Skolens særlige profil gør, at idrætselever tilknyttet TeamDanmark kan tage en studentereksamen på fire år. Lige før “Falko”, som eleverne kalder den, er hækken fyldt med snakkesalige gråspurve.
Nu er vi tilbage ved udgangspunktet på A.D. Jørgensens Vej 19-85 og kan strække ud og tømme løbeskoene for grus.
Og her til sidst, lidt om hvor vi er: Byggeriet hedder Herman Bangs Have. Byggeriet er fra 1991 og er tegnet af arkitekt Claus Cornelius Hansen. Bebyggelsen består af 138 lejligheder. Det er et italiensk inspireret byggeri med fontæner og en lille udendørs plads med borde og stole til sommerbrug. Der er både ejerlejligheder og lejelejligheder. Kommunen havde tidligere et gartneri her, der blev nedlagt i 1988. Nu er der en fin æblehave, med mange forskellige æblesorter bagved bygningen, der forbinder nutiden med noget af fortiden.