Dyrerettigheder

For år tilbage var jeg inviteret til at holde et oplæg på et kursus om bioetik for en gruppe biologi- og filosofilærere i gymnasiet. Sammen med en kollega, Vibeke Birkmann, havde jeg udviklet et tværfagligt materialesæt om et bioetisk dilemma. Natten før jeg skulle til at tale om pligtetik, nytteetik, dydsetik og Etisk Råds vejledninger drømte jeg følgende drøm:

Jeg er i et land ved Middelhavet med sol og varme. Det er påske. Det er aften og jeg står udenfor sammen med en hel flok andre. Vi er samlet om et stort bål, hvor der bliver lavet mad. Der er nogle dyr, der tydeligvis skal slagtes og steges på bålet og det bryder dyrene sig ikke om. De har åbenbart mæle, og de diskuterer deres rettigheder højlydt: “Slaver har rettigheder, kvinder har rettigheder og det har vi så også”, siger dyrene…. Der er et værre palaver. Pludselig kommer der et æsel gående hen imod os. Det spadserer roligt gennem folkemængden. “Spis mig”, siger æslet.

Drømmen er ret tvetydig, men det er klart, at den vender rettighedsproblematikken på hovedet. Drømmen handler ikke om, hvad man har ret til, men hvad man har mulighed for at give. Og sjovt nok er det ikke Jesus, der er ridende på et æsel. Det er æslet selv.

Jeg kan huske jeg som afslutning på oplægget på kurset fortalte om drømmen til lærerne. Jeg ved egentlig ikke, hvad de mente om det.

Da jeg underviste i filosofi havde jeg en øvelse, der gik ud på at vise noget af det problematiske i rigidt retfærdighedstænkning. Jeg gav eleverne i klassen et stykke slik. Det synes alle var fint, at jeg sådan delte ud. Så gav jeg to stykker slik til nogle elever, mens andre ikke fik. Hele klassen havde sådan set fået mere end de havde haft som udgangspunkt. Men både de, der havde fået mere slik end de andre og de, der havde mindre slik synes, at det var uretfærdigt. Slikket skulle fordeles lige.

Er det et forsvar for en liberal tænkning? At ulighed skulle være naturlig og sundt? Overhovedet ikke. Men jeg tror alle havde været gladere, hvis de selv gav deres slik videre.

I øvrigt kan det bioetiske materiale hentes on-line: Her er filosofimaterialet og her er biologimaterialet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *