Hvad sker der når man dør?

Det siges, at ingen vender tilbage fra de døde. Men tusindvis af beretninger om nærdødsoplevelser tyder på at det kan man. Defor kan det være nyttigt at kigge nærmere på beretningerne, fordi de er nutidige, og de kan supplere videnskabelige og religiøse opfattelser. Mange af beretningerne har de samme kendetegn:

Frigørelse fra den fysiske krop og evnen til at se sig selv udefra
Flere beretninger fortæller om at kunne se sin egen krop udefra, og at kroppen virker ubetydelig og lille. Nogen svæver over ulykkesstedet, andre over hospitalssengen. De er i stand til at observere hvad der sker uden at kunne kontakte de omkringstående. Mange fortæller også, at de i denne tilstand kan bevæge sig frit.

En tunnel eller overgang til lyset
En del beretninger fortæller om et mørkt rør eller en tunnel, som den “afdøde” føler sig tiltrukket af. Som oftest føles det mørkt og meget trygt i tunnelen. Nogen gange er der en vejviser, der viser sig, andre gange finder man selv ud af vejen. Tunnelen markerer en overgang fra denne verden til den næste. Jeg kan godt lide beretningen om en kvinde, der ser tre lysvæsner for enden af tunnelen. Hun spørger dem om de er engle. “Nej”, siger de, “for dem tror du jo ikke på!”

Livsgennemgang
I eller efter tunnelen oplever mange muligheden for at gennemgå deres eget liv. Det sker gennem en række billeder af vigtige livssituationer. Gang på gang fortæller folk, at de mærker ingen fordømmelse, snarere en kærlig accept af alt, hvad de har gjort. Men at de tydeligt ser, hvordan deres handlinger og tanker har påvirket andre.

Venner, familie og hjælpere
Det er ofte sådan, at de, der fungerer som vejvisere, er venner eller familie, der allerede er døde. Dem er man tryg ved, og gensynsglæden er stor! Andre møder væsener af lys, og en hel del møder Jesus.

Lyset og kærligheden
Mange fortæller om at de bliver tiltrukket af et utroligt lys og kærlighed, og de har en fornemmelse af at blive elsket nøjagtigt sådan, som de er. Kærligheden er som den de har oplevet på denne jord, men er 10.000 gange større. Folk føler sig omsluttet af en ubetingede accept.

Personlige oplevelser
Det er typisk, at det man oplever passer til ens liv. Nogen beretter om fantastiske naturoplevelser, hvor der er træer, blomster og græs med en intensitet, farve og liv, som de aldrig har oplevet før. Nogen oplever smukke byer eller boliger. Ens evne til at sanse og tænke forstærkes.

Angst for døden
De fleste, der beretter om nærdødsoplevelser, fortæller at de herefter slet ikke er bange for døden. De forstår at vi ikke forsvinder når vi dør. Vi fik på en eller anden måde en fysisk tilværelse på denne jord for at lære at elske og forstå andres lidelse. Vores fysiske liv er en fantastisk måde at lære det på.

Øvelser
1. Er du bange for døden? Hvorfor / hvorfor ikke?
2. Hvad tror du, der sker, når man dør?
3. Har du på fornemmelsen, hvilke temaer, der dukker op igen og igen i dit liv, som du kunne lære noget af?

Litteratur
Raymond A. Moody: Livet efter livet (Borgen, 1999)
Jeffrey Long: Efter livet – den nyeste viden om nærdødsoplevelser. (Det Blå Hus, 2013)
https://www.nderf.org – hjemmeside med tusindvis af nærdødsoplevelser – prøv podcasten / NDE Radio med Lee Witting.

2 reaktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *