Søvnløshed og mindfulness

Det har været lidt overvældende at være tilbage på arbejde. I juleferien fik jeg slappet godt af, men fjerde januar kom opgaverne så væltende. Der skal koordineres, planlægges og drøftes rådgivning, invitationer til konferencer skal forberedes og sendes ud, netværksmøder skal afklares og omdannes fra fysisk til virtuelt format. Det er alt sammen spændende, men det blev lige lidt overvældende. Onsdag nat lå jeg så lysvågen.

For mig er søvnløshed et sikkert tegn på travlhed. Selve det at falde i søvn er ikke det store problem, men så vågner jeg ved tre-fire tiden, og hele kroppen er klar til at tage fat. Jeg har efterhånden forskellige måder at komme ned i gear igen: Jeg forestiller mig for eksempel at jeg går en tur, og i min fantasi følger jeg en smuk vej eller sti, som jeg kender fra barndommen. En anden metode er at jeg spiller skakpartier med mig selv inde i hovedet. Selve anstrengelsen gør, at jeg bliver ret træt. Men den mest effektive teknik jeg kender er mindfulnessøvelsen “bodyscan”. Den virker stort set hver gang. Det er ikke meningen med øvelsen…, men det gør måske ikke så meget.

Bodyscan går ud på, at man systematisk bliver opmærksom på kroppen. Man starter med at ligge på ryggen og trække vejret stille og roligt. Så fokuserer man på venstre fod, mærker efter, hvordan foden har det, og tager sig tid til undersøge følelsen. Så går man videre til venstre ankel og gør det samme. Så bliver det venstre læg, venstre knæ, venstre lår, hele benet, højre fod, højre ankel osv. Det mærkelige ved det er, at blot ved at rette opmærksomhed mod kropsdelen og dvæle der et øjeblik, så slapper kropsdelen af. Så tilsidst så ligger jeg der, totalt afspændt. Enten falder jeg i søvn undervejs, eller også har jeg nemmere ved det bagefter.

Hvis man er supergod til det, så kan man selv styre hele processen. Men jeg synes det er nemmere at lade sig guide, så jeg bruger Jeanette Oxlunds bodyscan meditation. Der er også andre gode lydfiler, fx dem, der findes i Eve Bengta Lorentzens fine bog: Fra Krise til Kærlighed. Hvis man vil vælge mellem korte og lange bodyscans har Århus Universitet lagt deres materiale ud på nettet.

Apropos Århus Universitet, så har Weekendavisen en kritisk artikel om mindfulness i denne uge med titlen Den tredje bølge. Gennem citater fra en række interviewpersoner stiller journalisterne Markus Bernsen og Søren Villemoes spørgsmålstegn ved universitetets sanktionering af mindfulness. Diskussionen går på om mindfulness kan løsrives fra sit buddhistiske udgangspunkt, og om “videnskabeliggørelsen” af mindfulness gør den til en universel løsning for skoler, arbejdspladser, fængsler og Christiansborg (deraf artiklens titel).

Men det er nemt at male modsætninger op, specielt når det drejer sig om videnskab overfor tro, eller den ene trosretning overfor den anden. Der er ikke noget i en bodyscan, der virker indoktrinerende, det skulle da lige være, at man kommer til at rette en venlig opmærksomhed mod sin krop.

Og det kunne den måske have lidt gavn af. Det eneste problem er, at man risikerer at falde i…..

søvn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *