Meditation – just do it!

Der var én, der spurgte mig om ikke jeg kunne skrive en guide til meditation. “Dem er der mange af på nettet”, svarede jeg. Men det var ikke helt det, som vedkommende ville: “Det jeg kunne tænke mig var en personlig vejledning, der var skrevet med den samme rolige stemme, som du har, når du healer”. Det er straks sværere! Men jeg kan gøre et forsøg.

Jeg tror noget af hemmeligheden ligger i, at man ikke skal forsøge at præstere, hverken i healing eller meditation. Det er ikke nødvendigt at sidde med krydsben eller i lotusstilling, det er lige så godt at sidde i en stol. Man behøver ikke trække dybe vejrtrækninger, det er fint bare at lade vejrtrækningen være.

En anden vigtig pointe er “just do it”. Motivation og tanke er ikke nok til at ændre vaner. Man skal gøre det, og blive ved med at meditere regelmæssigt, for eksempel én eller to gange tyve minutter dagligt, for at man kan opleve, hvordan det kan bidrage til ens velbefindende.

Men hvordan gør man så? En af de klassiske meditationsteknikker går ud på at bruge åndedrættet som udgangspunkt og mærke, hvordan luften går ind og ud af næsebor eller brystkasse. Efter kort tid mister man fokus på åndedrættet, og der kommer andre tanker og følelser i spil. Dem registrerer man blot og vender opmærksomheden tilbage til åndedrættet. Det bliver man ved med. Når tanken dukker op, så slip tanken. “Nå, nu tænker jeg vist på mit arbejde – den tanke gider jeg ikke bruge energi på lige nu.” “Hov, nu dagdrømmer jeg vist – tilbage til iagttagelse af vejrtrækningen”. Efter ca 5 minutter falder tankerne nogenlunde til ro. Hvis der er meget drøn på tanke- og følelseslivet kan det tage længere tid. Opgaven er nem og samtidig svær. Bliv siddende. Vær tålmodig.

Nogen gange kombinerer jeg meditation med bøn. En af bønnerne er simpel og lyder således: “Herre, Jesus Kristus, forbarm dig over mig“. Træk vejret ind på frasen “Herre, Jesus Kristus” og ud på “forbarm dig over mig”. Gentag i flere minutter.

Hvis man gerne vil arbejde med meditation uden metafysisk overbygning, så er mindfulness måske sagen. På Frederiksberg er mindfulness et kommunalt tilbud i forbindelse med kronisk sygdom, og Københavns Kommune tilbyder også meditationskurser som et led i håndtering af stresshåndtering. Mit blogindlæg om søvnløshed og mindfulness giver en række henvisninger til danske internetsider med gode mindfulnessøvelser.

Hvilken form for meditation du vælger er ikke det afgørende. Det vigtige er erfaringen, at meditation kan bidrage til at gøre sind og dermed også krop mere rolige. Meditation kræver ikke udstyr eller særlige forudsætninger. Tid, tålmodighed og træning er det, der skal til. Så…

Just do it!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *